Koldrøget laks lavet i Meatlover Smoke n Dry pose

Opskrift: Koldrøget laks

postet i nyheder, Opskrifter 6

Vi snakker ofte om hvordan forskelligt kød kan laves i vores forskellige poser, men nu synes vi også der skal laves lidt fisk.

Derfor giver vi her opskriften på hvordan man let og enkelt kan lave koldrøget laks i en Meatlover Smoke n Dry pose og med lidt røgsmuld i en koldrøgsgenerator eller foliebakke. Processen tager lidt tid, men selve arbejdstiden er ikke så lang.

Med denne laks vil du kunne imponere gæsterne næste gang du inviterer på frokost.

Laks får salt/sukker
Laksen trækker med salt/sukker for at give smag og trække væske ud

Koldrøget Laks

Ingredienser:

  • et stykke laks (helst en hel eller halv side på skind)
  • ca 50g fint salt
  • ca 30g sukker (gerne rørsukker)

Udstyr

  • 1 passende Smoke n Dry pose
  • ca 300-500g fint røgsmuld
  • en spsk husholdningssprit
  • En koldrøgsgenerator eller stor foliebakke (prik små huller fordelt over hele bunden)
  • En grill med låg eller anden stor nok beholder hvor luftgennemstrømning kan styres.

Fremgangsmåde

  1. VIGTIGT! Laksen skal have været frossen i mindst 24 timer inden tilberedning for at slå eventuelle parasitter ihjel
  2. Den optøede laks duppes tør med lidt køkkenrulle og lægges så i et fad af passende størrelse.
  3. Bland sukker og salt og drys så blandingen i et jævnt lag ud over hele snitfladen (ikke skindsiden) af laksen.
  4. Lad laksen stå med salt/sukker laget i ca 6 timer. Det vil trække en hel del væske ud og du kan med fordel hælde dette fra undervejs.
  5. Laksen skylles ren for salt/sukker under den kolde hane og duppes tør med lidt køkkenrulle
  6. Placer laksen i en Smoke n Dry pose og vacuumpak. Lad laksen ligge på skindsiden på en rist i køleskabet og “binde” til posen i mindst 3 timer, men gerne natten over.
  7. Hæld røgsmuld i din koldrøgsgenerator (fyldes) eller foliebakke (i et ca 5cm tykt lag rundt langs kanten). Fyld hætten af din husholdningssprit med spit og hæld det så ud i enden af din røgsmuld bane. Placer koldrøgsgenerator/foliebakke under din grillrist og antænd spritten. Lad det brænde indtil det er gået ud og det begynder at ryge roligt fra smuldet.
  8. Placer laksen på skindsiden (stadig i smoke n dry posen) på din grillrist over der hvor røgen kommer fra.
  9. Luk grillen og sørg for at der er godt åben for luftspjæld i top og bund således at røgen strømmer ud i toppen. Det er vigtigt med rigeligt luft for eller vil røgen blive sur i smagen eller smuldet helt gå ud.
  10. Lad det stå sådan og få røg indtil hele røgsmuldsbanen er brændt væk (typisk 8-12 timer).
  11. Gentag punkt 7-10 indtil du har givet laksen 20-30 timer røg
  12. Tag laksen ud af grillen, tør skindsiden af for evt. skidt og kondens og læg det så på en rist i køleskabet i 2-3døgn. I denne periode vil laksen “modne” og røgsmagen vil fordele sig i laksen.
  13. Pak laksen ud og nyd på f.eks. noget lækkert brød og med lidt røræg på toppen.

Velbekomme.

NOTER

Det er vigtigt at laksen ikke bliver for varm under røgning. Derfor røger de fleste om natten hvor temperaturen er lavere. Temperaturen må aldrig komme over 20C og skal helst være under 10C under hele processen. Bliver den for varm, så bliver resultatet sværere at skære og generelt ikke så godt. Husk at røgsmuldet i sig selv godt kan hæve temperaturen med 1-2C når det brænder i et lille område.

koldrøget laks klar til at blive skåret op
koldrøget laks klar til at blive skåret op
Den koldrøgede laks får en flot blank overflade
Den koldrøgede laks får en flot blank overflade
Koldrøget laks lavet i Meatlover Smoke n Dry pose
Den færdige laks er skærefast men nærmest smelter i munden. Røgsmagen er rund og behagelig

6 Responses

  1. Bent Werge
    | Svar

    Hej, jeg vil lige dele en dejlig oplevelse. I et par år har jeg koldrøget bl.a. laks og har efter hånden opnået et godt og ensartet resultat. Jeg benytter en Char-Broil Digital Smoker (den tændes naturligvis ikke) som er tilføjet en Mustang kold røg generator. Den klarer fint 8-10 timers røg på en påfyldning.
    Det har drillet mig lidt at laksen (jeg røger 6 af gangen) skal flyttes fra køl (tørring) til ovn og omvendt 3-4 gange for dels at få 3 x ca. 8-10 timers røg med hvile i mellem.
    Derfor syntes jeg det kunne være lettere at flytte laksen med Smoke N Dry poser. Og det er det, altså lettere. Men, det bedste er den meget meget lækre bløde røghinde den færdige fisk. Ligesom jeg synes smagen er rundere end de laks jeg har lavet uden poserne. Når laksen har modnet et par dage i køleskabet, tager jeg den ud af røgposerne og vaccumpakker dem i de portioner jeg forventer at bruge. Dejligt med en god og positiv oplevelse.
    Kan kun anbefale Smoke N Dry poserne. God røg til alle.

    • Meatlover Support
      | Svar

      Hej Bent,
      Tak fordi du deler din gode oplevelse. Den passer helt med hvordan vi selv oplever det når vi koldrøger fisk i Smoke N Dry poserne.

  2. Henrik Ulriksen
    | Svar

    Hej,
    I skriver i punkt 1, at laksen skal have været frossen i mindst 24 timer inden tilberedning for at slå eventuelle parasitter ihjel. Jeg har læst et eller andet sted (husker ikke hvor), at det faktisk kun gælder for vildlaks/ørreder m.v., da de opdrættede ikke har disse eventuelle parasitter.
    Ved i om det er korrekt eller ej? Jeg har tidligere lavet koldrøget laks med en hel lakseside fra opdrættet laks, hvor jeg IKKE havde frosset det først, og det gav ingen problemer.

    • Meatlover Support
      | Svar

      Hej Henrik. Det er korrekt at enkelte opdræt har fået lov at mærke deres produkter med “parasit fri” og herved kan man undlade nedfrysning. Det er dog slet ikke alle der lever op til denne mærkning og derfor henholder vi os altid til fødevarestyrelsens retningslinjer https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fisk-og-fiskevarer.aspx

      • Karsten Knudsen
        | Svar

        Hej
        Vil det være ok at vacum posen hænger fra et stativ i stedet for at ligge på rist?
        Tænker at kunne få plads til både laks og mørbrad på den måde.

        • Meatlover Support
          | Svar

          Hvis du kan få den fæstnet ordentligt så burde det ikke være et problem

Skriv et svar til Henrik Ulriksen Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.