Koldrøget mørbrad. Copyright Per Asmussen gastrofun.dk

Opskrift: koldrøget svinemørbrad

postet i Opskrifter 1

Svinemørbrad er et fantastisk stykke kød. Det kan ikke blot bruges i mange opskrifter (f.eks. vores lækre loinzino), men de er også ofte et stykke kød man kan få ret billigt.

Vi oplever dog at så snart at butikker eller slagtere skal gøre en smule ved kødet, så stiger prisen enormt meget. F.eks. så kan bare et lille stykke koldrøget mørbrad koste op mod 10 gange så meget som hvis der var tale om kødet i fersk tilstand. Heldigvis er det utroligt let at lave selv med Meatlover Smoke n Dry poser.

Koldrøget svinemørbrad

Ingredienser

 • 1 stk svinemørbrad (afpudset for bimørbrad og sener)
 • 1 liter koldt vand
 • 75g fint køkken salt
 • 10g nitritsalt (ellers så brug almindeligt salt)
 • 1.5g enebær (let knuste)
 • 2.5g sorte peberkort (let knuste)
 • 2 lauerbærblade

Andet udstyr

Fremgangsmåde

 1. rens overfladen på mørbraden så der ikke er sener og større klumper fedt (der må gerne være lidt fedt tilbage).
 2. Knus de grove krydderier en smule og bland dem så i vandet sammen med salten.
 3. Rør rundt indtil salten er opløst og hæld så blandingen over i en frysepose. Dette er din saltlage og krydderierne kan selvfølgelig være nogle andre efter smag.
 4. Læg mørbraden i posen Luk tæt til (uden luft i). Læg den i køleskabet i ca 2 døgn. Du må gerne vende kødet et par gange pr døgn så saltlagen trækker jævnt ind alle steder i kødet.
 5. Efter de 2 døgn, så er kødet nu klar til at tørre inden det skal røges. Du skal derfor tage kødet ud og skylle det under den kolde hane så alt saltlagen bliver skyllet af (du kan evt. lade den ligge ca 20min i koldt vand for at få lidt ekstra salt ud).
 6. Tag svinemørbraden op og læg den i en meatlover Smoke n Dry pose i passende størrelse.
 7. Lav vacuum i posen og svejs den tæt (eller dyp posen med kødet under vand så al luft presse ud og lav så en knude eller strips-lukning så luften ikke slipper ind igen.
 8. Placer kødet på en rist i køleskabet på en hylde og lad det ligge der med rigeligt luft omkring i mindst 2 døgn så pose og kød får en god kontakt og kødet tørrer en smule.
 9. Nu er kødet klar til at røge. Det skal helst være så koldt som muligt, så du kan med fordel røge om natten.
 10. Hæld røgsmuld i din koldrøgsgenerator eller foliebakke og placer den i din grill/røgeovn. Tag en spiseskefuld røgsmuld og bland med en teske sprit i en lille bøtte. placer den våde røgsmuld i enden af din koldrøge labyrint og antænd det. Sørg for at det er brændt ud (flammen væk) inden du lægger kødet i grillen og lukker. Kødet skal ligge højere end hvor røgen kommer fra og du skal have åbnet for lugt gennemtræk i top og bund.
 11. Røg i ca 3×10 timer – er det varmt, så røg om natten og lad det ligge og modne på risten i køleskabet om dagen.
 12. Efter endt røgning kan du med fordel lade kødet modne i køleskabet i en 3-4 døgn så smagen rigtigt kan fordele sig. Er kødet blevet lidt hårdt/sejt i overfladen, så pak i almindelig vacuum og så vil væske fra inde i kødet blive fordelt og opbløde skallen.
 13. Velbekomme

Note:
Du kan med fordel lave flere mørbrad eller andet der skal røges samtidigt. Mængden af røgsmuld, der skal bruges, er nemlig den samme ligemeget om du røger en eller 10 mørbrad.

Koldrøget mørbrad. Copyright Per Asmussen gastrofun.dk
Koldrøget mørbrad. Copyright Per Asmussen gastrofun.dk

 1. Ole Larsen
  | Svar

  Hejsan.
  Jeg er en ren novice udi røg af kød, men prøver denne opskrift. Har 2 stk mørbrad i røgkassen, til første 10 timer. Har endvidere 2 stk. laksesider i, så er spændt på resultatet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.